dinsdag 15 mei 2012

Specialisatie Mediawijsheid

Zowel vogel- als kikkerperspectieven zie je in meerdere films terug. Nu ben ik een redelijke filmfanaat, en vooral fan van bepaalde regisseurs. Met name Michael Bay kan bepaalde zaken prachtig in beeld brengen. Vaak worden in deze beelden CGI toegepast en dat geeft een extra dimensie. De regisseur gebruikt veel 'gliders', dat zijn strakke shots die vaak op een rail, of aan kabel zijn gefilmd. Hieronder zie je de trailer van Armageddon (1998, Valhalla Pictures). Er zijn meerdere scènes met vogel- en kikkerperspectieven. In dit geval kiest hij er vaak voor om vanaf onder te filmen met als bedoeling de grootheid van het product naar voren te brengen.



Uiteraard wat voorbeelden van foto's vanuit kikkerspectieven geschoten:



En, uiteraard wat foto's vanuit een vogelperspectief geschoten:





Nu ben ik tot de volgende opdracht gekomen.

Praktijkopdracht Mediawijsheid

Wij zijn op dit moment bezig met het thema kunsten. Nu hebben alle kinderen een opdracht gekregen om een beeld te kleien. Nu is de opdracht:

Ik leid de opdracht in door wat voorbeelden van persectieven te laten zien.
Vervolgens geef ik de lln. een fomulier met wat foto's waarbij ze moeten aangeven wat voor perspectief er bij de foto is gebruikt. We bespreken de voordelen van de verschilende perspectieven (30 min.)

Praktijkopdracht bestaande uit 2 delen. (60 min.)

A:
Fotografeer een verhaal waarin je laat zien dat het gekleide poppetje eerst heel groot lijkt en dan toch heel klein is, maar je mag niets aan de achtergrond veranderen. De camera mag je wel verplaatsen.

B
Fotografeer dat zelfde verhaal waar je eerst laat zien dat het poppetje heel klein lijkt, en dan heel groot, maar nu mag je de achtergronden WEL veranderen.

Nabespreking
het verschil in perspectieven? En wat is de rol van de achtergrond in het verhaal? Moeilijkheid van de standpunten (30 min.)

Organisatie:
Groepen van 4
Fotocamera's (2 stuks)
USB data kabel
klei poppetjes
Statief
Dolly

3 opmerkingen:

  1. Hoi Andy, effe checken! Ben je ook van plan om die trailer van Armageddon te laten zien of hou je het bij de perspectieven? Ik weet dat veel kinderen op onze scholen films mogen zien die ik mijn kind op een bepaalde leeftijd nog niet zou laten zien maar ik zou er zelf voorzichtig mee zijn. ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt. Veel succes trouwens met alles. Je blog ziet er flitsend uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Andy, nog een vraagje. Zit jij ook op Facebook? Ik weet niet of je ervan op de hoogte bent, maar we hebben een groepsaccount Onderwijs en Moderne Media. We missen alleen Peggy, Sijbren en jou nog.
    Groeten,

    Geja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik heb geen Facebook account. Ik ben geen social media type. Loopt jouw Masterpiece een beetje?

      Verwijderen